+32 2 726 00 80
Neem contact op
 • Home
 • Omsnoeringsmachines & -apparaten
 • Persoonlijke aandacht
 • Snelle levering
 • Eigen technische dienst

Omsnoeringsmachine of omsnoeringsapparaat

Omsnoeren is het proces waarbij een metalen- of kunststofband om een product of pallet wordt aangebracht om het te bundelen, te verstevigen of het ergens aan vast te maken.

Om dit omsnoeringsband aan te brengen is altijd een handapparaat of een machine nodig. Voor een kleine hoeveelheid te omsnoeren dozen zijn er semi-automatische boog- en tafelmachines ontworpen. Wilt u grote hoeveelheden omsnoeren, dan zijn er (vol)automatische machines en installaties. Deze machines kunnen op maat worden gemaakt.

Kijk hieronder voor het overzicht van onze omsnoeringsmachines en -apparaten.

Wilt u meer informatie over omsnoeringsmachines en-apparaten ontvangen? Vul dan het onderstaande formulier in!


 

Wat is omsnoeren met een omsnoeringsmachines of omsnoeringsapparaat?

Omsnoeren is het proces waarbij een stalen- of kunststofband om een product of pallet wordt aangebracht om het te bundelen, te verstevigen of het ergens aan vast te maken. Dit wordt gedaan met behulp van een omsnoeringsmachine (bandeermachine) of omsnoeringsapparaat. Omsnoeringsmachines zijn in te delen in semi-automatische omsnoeringsmachines(vol)automatische omsnoeringsmachines en pallet omsnoeringsmachines. Omsnoeringsapparaten zijn in te delen in handomsnoeringsapparaten en accu & pneumatische omsnoeringsapparaten.

Het doel van het omsnoeren van producten is om deze op een efficiënte en veilige manier snel en onbeschadigd te transporteren en/of op te slaan.

Hoe werkt omsnoeren met een omsnoeringsmachine of omsnoeringsapparaat?

Het omsnoeringsband wordt horizontaal of verticaal om het product aangebracht, waarbij de uiteinden van het band bij elkaar komen. Een omsnoeringsapparaat of omsnoeringsmachine sluit deze uiteinden aan elkaar nadat de juiste spanning is aangebracht. Een omsnoeringsapparaat of omsnoeringsmachine sluit het omsnoeringsband met behulp van een zegel of gesp, of door de uiteinden aan elkaar te lassen. Hierna wordt het overtollige omsnoeringsband automatisch afgeknipt of afgesneden.

Alle materialen, maten en vormen kunnen omsnoerd worden. Kijk hier voor een aantal video’s waarin te zien is hoe omsnoeren werkt.

Toepassingen van omsnoeren

Voorbeelden van concrete toepassingen van omsnoeren zijn:

 • Het sluiten van dozen en verzendcontainers
 • Bundelen voor handling en verzending: bijvoorbeeld kranten, buizen, hout of betonblokken
 • Het bevestigen of zekeren van producten aan pallets en kratten
 • Houten kisten, kartonnen dozen en kratten versterken
 • Artikelen bevestigen aan platte wagens of aanhangers met vlakke laadbak
 • Het zekeren van een eenheidslading zoals bakstenen of vlakglas
 • Rollen staal of papier bijeenhouden
 • Til-hulp bij bijvoorbeeld dakpannen of kranten
 • Diefstalbeveiliging: als het omsnoeringsband is verwijderd, is dat direct te zien

Welke soort omsnoeringsband is het meest geschikt?

Er zijn veel facetten die bepalen welk omsnoeringsband het meest geschikt is. De keuze voor PP band, PET of staalband is daarbij van essentieel belang. Welke breedte en welke dikte moet het band hebben? Wilt u handmatig of machinaal omsnoeren? De juiste keuze hangt af van diverse factoren, zoals:

 • Is de lading stabiel of instabiel?
 • Hoe zwaar is de lading?
 • Vervormt de lading?
 • Hoe lang worden de producten opgeslagen?
 • Hoe lang duurt het transport van de producten?
 • Hoe vaak worden de producten geladen en gelost?
 • Zijn de producten breekbaar of is er risico op beschadiging?
 • Waar wordt het opgeslagen? Hierbij spelen omgevingsfactoren een rol
 • Wordt het band machinaal of handmatig aangebracht?
 • Wat is de gevraagde capaciteit in aantallen per dag?
 • Waar wordt omsnoerd? Is dit een vaste plek of is flexibiliteit belangrijk?

Deze punten zijn uiteraard ook van belang bij het kiezen van de juiste omsnoeringsmachine of omsnoeringsapparaat. Het maken van de juiste keuze, waarbij wordt gekeken naar wat voor u de beste oplossing is, is complex en vereist ervaring. Wij willen u hierover graag, geheel vrijblijvend, adviseren. Neem contact met ons op via +32 2 726 00 80 of via info@cyklop.be.

Verbruiksmaterialen bij omsnoeren

Polypropyleen (PP band), polyester (PET band) en staalband zijn de meest gebruikte soorten omsnoeringsband. Elke soort heeft unieke eigenschappen, is geschikt voor verschillende toepassingsgebieden en heeft voor- en nadelen.

Staalband is ontworpen voor extreme taken waarvoor een zware of zeer stevige omsnoering is vereist. Staalband is uitermate geschikt als er een hoge sterkte en minimale rek gewenst is, of wanneer het product heet wordt of scherp kan zijn.

Polypropyleen band is het meest gebruikte omsnoeringsband en wordt gebruikt in zeer uiteenlopende branches. Een lichte of middelzware lading kan gemakkelijk met PP band worden omsnoerd. PP band voldoet onder normale omstandigheden uitstekend.

Polyesterband is de sterkste soort kunststofband. Deze omsnoeringsband wordt vaak gebruikt bij zware belastingen die een hoge spanning vereisen. Omdat PET band zo sterk is wordt het in veel industrieën als een alternatief voor staalband toegepast.

Wat is ladingzekering?

Ladingzekering is het op de juiste wijze vastzetten van de lading, zodat het niet gaat schuiven tijdens het transport. De lading kan op meerdere manieren gezekerd worden. Eén van de manieren is het stevig omsnoeren van pallets of pakketten met omsnoeringsband (kunststofband of staalband). Het omsnoeringsband kan bevestigd worden door gebruik te maken van een omsnoeringsmachine of een omsnoeringsapparaat.

Hoe zeker je een lading met omsnoeringsband?

Omsnoeringsband wordt om een pallet of een pakket gelegd, gespannen en aan elkaar gelast met een omsnoeringsmachine of omsnoeringsapparaat. Door het omsnoeringsband stevig om de pallet of om het pakket te leggen verschuiven de goederen niet tijdens transport.

Waarom lading zekeren met een omsnoeringsmachine of omsnoeringsapparaat?

Tijdens transport kan er veel gebeuren onderweg, waardoor de lading in de vrachtwagen kan verschuiven, (om)vallen en beschadigen. De producten die vervoert worden dienen uiteraard in perfecte staat bij de klant aan te komen, dus deze moeten stevig verpakt worden. Door de lading te zekeren bent u ervan verzekerd dat de lading bij de klant arriveert zoals deze bij u is weggegaan.

Advies

Wilt u een op maat gemaakt advies of wilt u meer informatie over welke type band of apparaat voor u het meest geschikt is?

Van het meest eenvoudige handapparaat tot grote project-installaties, onze experts staan klaar om u een goed advies te geven. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op!

announcement book calendar chat contact info linkedin mail nieuws phone preventiefonderhoud recycle reparatie retourneren search storing suitcase