Er zijn twee ‘categorieën’ wikkelfolie: de geblazen (blown) en de getrokken wikkelfolie (cast). De geblazen wikkelfolie is over het algemeen wat stugger, kwalitatief beter, heeft een hoge doorsteekweerstand. De getrokken wikkelfolie is in de meeste gevallen goedkoper en rolt nagenoeg geruisloos af.
De meest gebruikte rollen wikkelfolie zijn 50 cm breed en zijn verkrijgbaar als handrollen en machinerollen.
Handwikkelfolie wordt (vaak) met een dispenser, handmatig om de pallets gewikkeld. Hierdoor wordt de lading gestabiliseerd en worden de producten op de pallets beschermd. Dit komt het meest voor als het aantal te verpakken producten gering is.
Bij grotere aantallen pallets is het al snel aan te raden om gebruik te maken van een palletwikkelaar. Een goede wikkelmachine gebruikt namelijk (veel) minder folie dan bij het handwikkelen en is minder belastend voor de operator.
Kijk hier voor de verschillende soorten handwikkelfolie.
Naast de ‘gewone’ wikkelfolie is er ook voorgerekte handwikkelfolie. Deze folie is machinaal voorgerekt en daarna strak om de kern gewikkeld. Hierdoor hoeft de folie niet strak getrokken te worden. De folie krimpt vanzelf strak om de lading. Groot voordeel is dat het wikkelen wat makkelijk is en dat er minder folie om de pallet gaat.
In het geval dat een palletwikkelaar niet is voorzien van een voorrekmechanisme, kan voorgerekte folie ingezet worden. Deze is duurder dan niet voorgerekte folie, maar zal door het lagere verbruik uiteindelijk voordeliger uitpakken.
Kijk hier voor de verschillende soorten voorgerekte stretchfolie.
Voor palletwikkelmachines is er speciale wikkelfolie. Deze rollen zijn doorgaans een stuk zwaarder, omdat er meer meters folie op een rol zit. Naast de kleur en dikte van de folie is ook het rekpercentage van belang.
Voorrek wil zeggen dat de wikkelfolie uitgerekt wordt, van 1 meter folie wordt dan ‘meer folie gemaakt’. Voorrek heeft als doel wikkelfolie te besparen en de stabiliteit van de lading te verhogen. De meest voorkomende rekpercentages zijn 150, 250, 300 en 350%.
Kijk hier voor de verschillende soorten machinefolie.
Als u al een palletwikkelaar heeft, dan is het van belang dat u het juiste type folie gebruikt. Wanneer u folie met een te laag rekpercentage gebruikt, is de kans groot dat deze door de machine kapot getrokken wordt. Een folie met een te hoog rekpercentage kan ook voor problemen zorgen. Er wordt dan namelijk te weinig spanning in de folie gebracht, waardoor de stabiliteit van de lading een stuk minder is. Bovendien is folie met een hoger rekpercentage duurder, waardoor het kan zijn dat u meer betaald voor uw folie dan nodig is.
Wij willen u hierbij graag helpen met ons vrijblijvende folie-advies. Bij dit advies kijken naar we de huidige situatie en geven we aan wat de mogelijkheden zijn voor verbetering. Kijk hier voor meer informatie over ons folieadvies.
Een topvel (of top sheet) is een plastic vel dat voor of tijdens het wikkelen bovenop een pallet wordt gelegd, zodat ook de bovenkant is beschermd tegen stof of vocht. Het topvel wordt op zijn plaats gehouden door het mee te wikkelen in het wikkelproces of door een omsnoering.
Topvellen zijn in diverse afmetingen en diktes verkrijgbaar.
Kijk hier voor de verschillende soorten.
De keuze van het juiste type folie is niet altijd eenvoudig. De vorm, gewicht en omvang van het te wikkelen product zijn van belang. Ook de wijze van wikkelen (machine/hand), de omstandigheden waaraan de wikkelfolie wordt blootgesteld en diverse andere factoren spelen een rol bij het maken van de juiste keuze.
En dat vereist écht ervaring en vakkennis!
Neem contact met ons op voor een uitgebreid advies, zodat u de juiste keuze kunt maken.