+32 2 726 00 80
Neem contact op

Wat is wikkelen?

Foliewikkelen is een techniek waarbij een dunne plastic folie om een pallet of product gewikkeld wordt. Dit kan handmatig of machinaal gedaan worden. Er worden diverse termen gebruikt, zoals wikkelen, rekwikkelen, palletwikkelen, maar ze betekenen allemaal hetzelfde.

Met wikkelen kan men producten bundelen, zekeren en/of beschermen tegen bijvoorbeeld omvallen, beschadigingen en vuil tijdens transport en opslag. Het uiteindelijke doel is om producten goed, onbeschadigd en tegen de laagste (totale) kosten te verpakken om ze van A naar B te verzenden.

Waarom wikkelen?

Foliewikkelen is een relatief goedkope en eenvoudig toe te passen methode om lading te zekeren. Het is geschikt voor zowel uniforme als onregelmatige lading. Andere voordelen van foliewikkelen zijn:

 • Het is een solide, complete en goedkope verpakking
 • Biedt bescherming tegen vuil & beschadigingen
 • Geschikt voor ‘kwetsbare’ producten
 • Zeer geschikt om producten bij elkaar te houden
 • Flexibel: de spanning en hoeveelheid folie is in te stellen
 • Voor uiteenlopende producten: van dozen tot deuren
 • Door te wikkelen met een gekleurde folie is het product herkenbaar of juist niet herkenbaar om diefstal te voorkomen

Hoe werkt het?

Met de hand of met behulp van een palletwikkelaar worden enkele lagen dunne plastic folie om de lading of een product gewikkeld. Het geheel zorgt op deze manier voor stabilisatie en bescherming.

Er zijn verschillende soorten palletwikkelaars: de draaiplateau, arm-, ring- robotwikkelaar en de horizontale wikkelaar. Elk type wikkelaar heeft zijn specifieke eigenschappen. Kijk hier voor een uitgebreide uitleg van de verschillende soorten palletwikkelaars.

Wat is een goede wikkeling?

Een goede wikkeling houdt in dat de folie zo strak mogelijk om de lading zit, zonder dat het product daarbij wordt beschadigd. Daarnaast is de stabiliteit goed, is de lading verbonden met bijvoorbeeld een pallet, is er geen sprake van een ‘folie-sliert’, ziet het er netjes en presentabel uit en tegen de laagst mogelijk kosten per pallet/lading. Dát is een goede wikkeling.

Dit resultaat wordt bereikt door verschillende elementen zorgvuldig op elkaar af te stemmen:

 • Wat is de lading?
 • Wat is de juiste voorrek?
 • Welke foliespanning is nodig?
 • Welk wikkelpatroon?
 • Welke manier van hechting aan de pallet is nodig?

Wat is voorrek?

Voorrek (of pre-stretch) is een term die veel bij foliewikkkelen wordt gebruikt. Voorrek wil zeggen dat de wikkelfolie uitgerekt wordt, van 1 meter folie wordt dan ‘meer folie gemaakt’. Voorrek heeft als doel wikkelfolie te besparen en de stabiliteit van de lading te verhogen. De hoeveelheid voorrek wordt aangegeven in een percentage, variërend van 0% tot 400%.

 • 0% voorrek – 1 meter folie blijft 1 meter folie
 • 200% voorrek – 1 meter folie wordt 3 meter folie
 • 300% voorrek – 1 meter folie wordt 4 meter folie

Door de juiste voorrek te gebruiken kan de besparing wel oplopen tot 80%! Neem nu geheel vrijblijvend contact met ons op om uit te rekenen welke besparing voor u mogelijk is!

Verbruiksmaterialen

Voor de verbruiksmaterialen worden verschillende termen gebruikt. De meest gebruikt zijn: wikkelfolie, stretchfolie en rekfolie. Wij gebruiken de term wikkelfolie.

Klik hier voor meer informatie over welke soorten folie er zijn en welke factoren van belang zijn bij de keuze voor de juiste wikkelfolie.

Klik hier voor de verschillende typen wikkelfolie van Cyklop.

Besparen op uw folieverbruik?

Heeft u al een wikkelmachine? Dan kan het verstandig zijn om daar eens goed naar te kijken. Maar al te vaak zien we dat klanten niet de juiste folie gebruiken of niet alle mogelijkheden van een machine benutten.Daardoor kan het zijn dat uw kosten per pallet te hoog zijn, het verpakken onnodig veel tijd vraagt  en dat het milieu onnodig belast wordt.

Op basis van een grondige analyse geven wij u graag een vrijblijvend folie-verpakkingsadvies.

Wilt u een voor u op maat gemaakt verpakkingsadvies? Neem dan contact met ons op.

announcement book calendar chat contact info linkedin mail nieuws phone preventiefonderhoud recycle reparatie retourneren search storing suitcase